Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Ayurveda

Wat betekent Ayurveda?

Ayurveda is een oud Sanskriet woord.  Letterlijk betekent het: levenskennis (Ayur = leven en Veda = kennis  (de wetenschap van het leven). De Ayurveda is een eeuwenoude, holistische (kruiden)geneeskunde uit India. Het zijn de grote Rishi’s ( zieners) uit het oude India geweest die de kennis over de fundamentele basis van de menselijke geest en het lichaam duizenden jaren geleden hebben ontwikkeld in een gestructureerd en duidelijk systeem. Het mooie van deze kennis is dat ze  nog steeds up to date is.

about-image

Wat is Ayurveda?

Bij Ayurveda gaat men ervan uit dat alles in de kosmos is opgebouwd uit vijf basiselementen:

  • Aarde
  • Water
  • Lucht
  • Vuur
  • Ether

Men ziet de mens als een verzameling van deze vijf basiselementen, plus het immateriële zelf. Ayurveda streeft ernaar om bij een persoon de vijf elementen op harmonieuze wijze met elkaar in balans te brengen. Deze vijf elementen vormen de drie dosha’s die in ieder mens aanwezig zijn: Vata, Pitta en Kapha. Je bent altijd een combinatie van deze 3 types, maar vaak domineren er een of twee van deze dosha’s in jouw bio-energetische systeem. Doordat bij ieder mens verschillende elementen (dosha’s) overheersen of in een andere verhouding tot elkaar staan, ontstaan er verschillende persoonlijkheden, karakters, uiterlijk etc.

Volgens de leer van Ayurveda is een persoon gezond als er bij hem/haar sprake is van een ideale verhouding tussen deze elementen. Dit is per persoon verschillend en daarom is het belangrijk dat de behandeling voor ieder mens individueel gericht is.

Het in balans brengen van de dosha’s doet men door gebruik te maken van persoonlijk aangepaste massages, behandelingen, kruiden, essentiële oliën en muziek, die de vijf elementen beïnvloeden en balanceren. De gebruikte essentiële oliën en cosmetica moeten aangepast zijn aan de individuele behoefte om zo het gewenste en duurzame resultaat te kunnen bereiken.

 

Heeft u een Vata, Pitta of Kapha huid?

Kenmerken

VATA PITTA KAPHA
Normaal/vochtarm Normaal/gevoelig Normaal/vet
Dyn/koel Gevoelig/warm Dik/koud
Droog/kleine rimpels Gevoelig/sproeterig Veel talg/weinig vocht
Fijne poriën Couperos/warm Grove poriën/vet/acne
Kleine rimpels/vochtarm Pukkeltjes/jeuk Diepere ontstekingen
Eczeem, schilferig Snel huiduitslag Verwijde poriën
Verslapt/verouderd Pigment plekjes Verstopte poriën

Tel de kenmerken bij elkaar op, het hoogste aantal vormt u dominante dosha. Heeft u van twee kolommen evenveel kenmerken dan heeft u twee dominanten.

Deze test is puur indicatief. Als u een meer gedetailleerde analyse wenst van uw huid, neem dan contact op met schoonheidssalon Dhana Laxmi.

 

about-image
Translate »